Полезно

НАКРАТКО ЗА ОСТРОВ ЗАКИНТОС

Най-зеленият и плодороден остров в Йонийско море /сещам се колко много не обичам думата "най"/ и трудно се въздържам като пиша тази страница да не я използвам в сайта там, където най- :) ни трябва. Но, в случая говорим за географски, а не търговски факти.

Богата история, приплетена от войни и владичество през вековете. Островът е македонски при Александър, римски, византийски, след това е опустошаван от пирати и вандали, за да бъде завладян по- късно от сицилийските нормани. Следват веницианците, които пък наричали остров Закинтос "Fior di Levante" (Цветето на изтока). Предстои френска, руска и турска окупация, докато най- накрая стане гръцки. Всяка култура обаче оставя по нещо в битието на островитяните и местното кулинарно майсторство.

Посетете задължително остров Закинтос. Там ще се възхитите на великолепна храна, отлични плажове със смарагдено чиста и неповторима морска вода, "Заливът на корабокрушенците", "Заливът на костенурките" Карет карета и други изпълващи душата на човек неща. Лагана обаче е шумна, имайте предвид това. Наричат я гръцкия "Слънчев бряг". Много е красиво, но помислете за периферията на града, при маслиновите горички.

И понеже дума, дума отваря, препоръчваме няколко тихи и вкусни ресторанта за кулинарни естети и любители на изключителна средиземноморска кухня:.................................................................................

МАСЛИНАТА

Дар от дявола или от Бога? Безброй войни в нейно име и основен поминък за местните в съвремието ни, заедно с туризма. Има предположение, че древногръцките войни са точно заради маслината и контрола на насажденията. Спартанските и атински воини от древността можели да се бият с едва две маслини запас от храна за деня.

Началото на отглеждането на маслината на остров Закинтос е история забулена от времето с митове и легенди. Късните източници на информация ни казват, че засаждането и отглеждането на маслини започва, когато мигранти от Пелопонес виждат богатата и плодородна почва на Закинтос и забелязват потенциала за масово отглеждане на маслини сорт- koroneiki. Разбира се това не оставя незабелязано и по късно предстои инвазия от флот на венецианските херцози. Koroneiki и Dopia се оказват изключително доходни за тях.

Местният сорт dopia се приема за кулинарна рядкост и заема едва 5% от маслиновите насаждения на Закинтос. Маслиновите масла от dopia са в силно ограничени количества.