Aristeon – истинско студено пресовано зехтин от остров Закинтос. Според сомелиера на зехтин Пепе Петко Кабаев – Пепе, той е „един от най-добрите в света“. Този продукт, който притежава най-престижните сертификати в света, в момента е представен от българската компания ExtraVirgin.BG.
-Открихме ви на един фантастичен остров с още по-фантастичен зехтин. Как се озовахте тук? – Любовта към съпругата ми и свободата ме доведе тук, в Закинтос, Гърция. В противен случай бях близо да стана пилот на Българска авиокомпания „Балкан“. Всъщност имам над 300 летателни часа, но разбрах, че това тежко задължение не е за мен и през 1997 година се озовах тук. Занимавам се със зехтин от 2002-2003 – почти 20 години. А как всичко започна? – Както става с всички хубави неща на този свят – напълно случайно.
-Така че, откъде дойде любовта ви към зехтина?
-В началото започнах с хотелиерски и ресторантьорски бизнес. Все още ги управлявам, между другото. Свикнал съм да работя постоянно, а извън сезона в Закинтос е много скучно. През първите пет години създадох страхотно семейство, което много обичам, и установих много контакти, включително с собствениците на Aristeon. От друга страна, собствениците на Aristeon започнаха да се нуждаят от човек, който е технически грамотен, за работа с машините. Владея добре няколко езика, което е голямо предимство и тук. Хареса ми от първия ден и така всичко започна.
-Как стана вашата работа?
-С времето усвоих новите за мен навици, познания и процедури за извличане на зехтин. Започнах да разбирам целия затворен цикъл от маслиновите дървета до пресата за маслини и първите капки зехтин и не можех да си тръгна. Всичко това ме направи предан на този натурален дар, даден от майката природа.
-Какви качества трябва да има човек, за да стане сомелиер на зехтин?
-Въпреки че познавам добре зехтина и начина на неговото производство, все още не мога да се нарека завършен сомелиер. Има тайни, които все още трябва да науча и разбера, но също така знам много неща, които типовите сомелиери не могат да знаят, защото работят с готовия продукт. Например, мога да разпозная дали продуктът е с островен или континентален произход, период на прибиране на маслините, дали маслиновата горичка е слънчева или в сянка, и дали съхранението е било правилно. Много силните ми способности са оценка на качеството и диференциация на вкусовете. Разбира се, има още.
Какви качества трябва да притежава едно маслиново дърво, за да се хареса на един сомелиер на зехтин?
Маслиновото дърво трябва да има следните качества не само да бъде харесвано, но и да отговаря на всички здравословни и вкусови изисквания:
Зелена цветност за ранната реколта и златиста за по-късната.
Горчив вкус с дълъг послевкус и щипка пикантност, която предизвиква леко гъделичкане в гърлото.
Много важно за мен: ясна островна произход.
За цената: цената може да се сравни с бутилка качествено вино, но разликата е, че виното ще бъде изразходвано за едно вечеря, а зехтинът ще се използва за цял месец. Така че намирам напълно разумно да инвестираме в качествен продукт като нашия зехтин.
-Моля, представете гръцката фабрика за зехтин