Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

27 май 2020
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Какво мисля аз- вкусът към зехтина трябва да се изгражда. Обикновено несъзнателно се започва от ментета, те се спират, когато се закупи случайно нещо по- добро, после се започва с багажниците от Гърция, там набутването с ментета продължава, особено когато помислиш, че може да накараш грък да ти продаде евтино зехтин. Имайте предвид, че 4/5 от гърците нищо не разбират от зехтин, останалата 1/5 си знае много добре работата обаче.

Ако имаш добри и умни приятели, които наистина разбират от зехтин може да прескочиш няколко етапа от тези по горе, но пак отиваме при парите- под 12Е/кг или 10Е/кг за голяма разфасовка 20.5л. няма никакъв шанс, дори за самите гърци, тоест пак си при ментета.

Легендата за домашният гръцки зехтин  от бабите изглежда винаги така: както тук се вари ракия по селските казани, така и там се предават маслини на местната маслодайна. Според качеството всеки получава зехтина си- Екстра Върджин и Върджин. „Бабите“ в 99% от случаите ги смесват и колкото е по голям дяла на Върджина, толкова е по евтин зехтина, но това все пак е идеалния вариант, защото в повечето  случаи се добавя соево или друго масло и качеството изчезва, а здравословните характеристики съвсем.

Как трябва да се реагира, ако искате истински Екстра Върджин за вас, вашите бебета, деца и т.н. Кoroneiki е сортът маслини за мен. Задължително етикет и това:

Сертификати: 

  • TUV HELLAS - за безопасност на храните;
  • DIO – за био продутите;
  • PGI – за продукт със защитено географско указание. Тук особено внимание- маслините трябва да са само и изключително от местни насаждения, контролът в Гърция за това е "зверски", Слава Богу за нас потребителите! 

Рядко ще го видите, но само така може да сте сигурни, че е автентичен.  Дори и ако купувате скъпо, няма как да сте сигурни какво купувате точно. Разбира се изтънченото небце на специалиста хваща веднага ситуацията- все още е непостижимо да се фалшифицира ароматът, вкусът и остатъчната пиперливост накуп.

Най- често по етикетите на ментетата са гръцкото знаме, незнайни сертификати и жълти медали, а ниската кисилинност е постигната по химичен път за да влезе под 0.8%.

Добрите гръцки зехтини за мен са от Йонийските острови /без Итака/, Пелопонес и Крит. За мен супер зехтинът трябва да е гръцки и островитянски.

Има много добри зехтини и  от  някои хърватски острови /25Е/кг./ обаче, някъде в Италия и Испания, но имайте предвид, че всички престъпления са измислени в Италия и за да намериш истински зехтин в тези две държави, трябва наистина да си почти сомелиер по зехтини. Тези две държави действително са по добрите търговци, но особено в Италия мафията „натиска“ ожесточено производителите. Ето и още нещо по темата : https://agri.bg/novini/italianskata-agromafiya-istoriyata-na-edna-svetovna-izmama-raboti-se

Та, всеки си има глава на раменете и да преценява според нея и джоба си.

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

Черни маслини!? Внимание алергия!

Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни.

прочети още
Зехтин, маслиново масло. Видеоанонси. Еп.1 Станислав

ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос

прочети още
Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

прочети още
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина. Леченив със зехтин.

прочети още
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да е цветът на зехтина. Зелен? Златист?

прочети още