Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин
27 май 2020

Какво мисля аз- вкусът към зехтина трябва да се изгражда. Обикновено несъзнателно се започва от ментета, те се спират, когато се закупи случайно нещо по- добро, после се започва с багажниците от Гърция, там набутването с ментета продължава, особено когато помислиш, че може да накараш грък да ти продаде евтино зехтин. Имайте предвид, че 4/5 от гърците нищо не разбират от зехтин, останалата 1/5 си знае много добре работата обаче.

Ако имаш добри и умни приятели, които наистина разбират от зехтин може да прескочиш няколко етапа от тези по горе, но пак отиваме при парите- под 12Е/кг или 10Е/кг за голяма разфасовка 20.5л. няма никакъв шанс, дори за самите гърци, тоест пак си при ментета.

Легендата за домашният гръцки зехтин  от бабите изглежда винаги така: както тук се вари ракия по селските казани, така и там се предават маслини на местната маслодайна. Според качеството всеки получава зехтина си- Екстра Върджин и Върджин. „Бабите“ в 99% от случаите ги смесват и колкото е по голям дяла на Върджина, толкова е по евтин зехтина, но това все пак е идеалния вариант, защото в повечето  случаи се добавя соево или друго масло и качеството изчезва, а здравословните характеристики съвсем.

Как трябва да се реагира, ако искате истински Екстра Върджин за вас, вашите бебета, деца и т.н. Кoroneiki е сортът маслини за мен. Задължително етикет и това:

Сертификати: 

  • TUV HELLAS - за безопасност на храните;
  • DIO – за био продутите;
  • PGI – за продукт със защитено географско указание. Тук особено внимание- маслините трябва да са само и изключително от местни насаждения, контролът в Гърция за това е "зверски", Слава Богу за нас потребителите! 

Рядко ще го видите, но само така може да сте сигурни, че е автентичен.  Дори и ако купувате скъпо, няма как да сте сигурни какво купувате точно. Разбира се изтънченото небце на специалиста хваща веднага ситуацията- все още е непостижимо да се фалшифицира ароматът, вкусът и остатъчната пиперливост накуп.

Най- често по етикетите на ментетата са гръцкото знаме, незнайни сертификати и жълти медали, а ниската кисилинност е постигната по химичен път за да влезе под 0.8%.

Добрите гръцки зехтини за мен са от Йонийските острови /без Итака/, Пелопонес и Крит. За мен супер зехтинът трябва да е гръцки и островитянски.

Има много добри зехтини и  от  някои хърватски острови /25Е/кг./ обаче, някъде в Италия и Испания, но имайте предвид, че всички престъпления са измислени в Италия и за да намериш истински зехтин в тези две държави, трябва наистина да си почти сомелиер по зехтини. Тези две държави действително са по добрите търговци, но особено в Италия мафията „натиска“ ожесточено производителите. Ето и още нещо по темата : https://agri.bg/novini/italianskata-agromafiya-istoriyata-na-edna-svetovna-izmama-raboti-se

Та, всеки си има глава на раменете и да преценява според нея и джоба си.

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

 

Публикация N:2 от 06.04.2021, взаимствaна от чуждия печат

"Когато израснах в Италия през 50-те години, това все още беше много земеделско. Храната беше   много важна, продукцията беше много важна. Всеки сам си правеше зехтин. Отне ми много време,   след като се преместих тук, за да разбера, че американците са много по-далеч от храната си."   

Изабелла Роселлини

Зехтинът е признат за най-фалшифицираната храна в световен мащаб. Често пъти масла с по-ниско качество се предлагат като зехтин, което освен, че не е полезно, е възможно да има негативни последици върху здравето на хората, които го консумират.

За да проверят това, специализирани немски лаборатории извършват поръчков тест на Oko test – немско списание и сайт, посветено в тестване на продукти, които се купуват инкогнито. Резултатите от тези тестове са толкова признати, че може да служат за доказателство дори и в съда. Оценките пък варират от незадоволителен до много добър, като се изготвят спрямо строгите им стандарти за качество.

През 2019-та бе публикувано интересно проучване за немския пазар на маслинови масла. Откритията не изненадват нито потребители, нито бизнесмени от сферата – само 2 от изследваните 20 популярни марки в Германия покриват (и без това) занижените критерии за Екстра Върджин и безопасност на храните.

Какво е положението на родна земя?

Предвид високите немски стандарти, логично е българският потребител да се замисли за качеството на предлаганите продукти на нашия пазар. Три от най-популярните марки маслинови масла в България, една от които се предлага от голям чуждестранен хипермаркет, далеч не покриват критериите на Oko теста.

Според проучването от 2019-та, едно от тези масла, добре познато от брошурите с промоции в България, не само не отговаря на вкус и аромат, но и съдържа следи от минерални масла, тоест горива. По-притеснителното е съдържащото се в това масло голямо количество наситени въглеводороди, наречени MOSH и POSH. Тялото на човек отлага MOSH в черния дроб, лимфните възли, далака и мастната тъкан.

Ароматни въглеводороди от минерално масло (MOAH) пък се откриват в марката, предлагана от чуждестранния хипермаркет, споменат по-рано. Тези въглеводороди може да съдържат канцерогенни и мутагенни вещества. Като цяло, органите за защита на потребителите са категорични, че тази група вещества няма място в хранителни продукти. При теста на Oko test, MOAH са открити в 10 от 20 зехтина. Други марки с особено лоши показатели от тестваните са италиянаските фаворити в брошурата с намаления.

В заключение на проучването, половината от всички изследвани зехтини са с особено слабо качество, тъй като освен влошени вкус и аромат, съдържат и забележимо замърсяване с минерални масла и биха могли да се опишат директно като вредни.

За какво трябва да внимавате?

Когато избирате зехтин, има известни индикации за качество, които е препоръчително да следите и търсите. Надписът "без холестерол" или "богат на линолова киселина" индикира, че калоричността и хранителните стойности трябва да бъдат посочени и да съответстват на определени спецификации.

Индикацията „студено пресован“ означава, че зехтинът е извлечен при температура до 27 градуса по Целзий.

Затъмнените стъклени бутилки предпазват хранителните качества на зехтина много по – добре, отколкото прозрачните. Като цяло металните контейнери и стъклените бутилки са много по – подходящи за съхранение на зехтин, отколкото пластмасовите шишета, които обикновено се продават с намаление в магазините.

Последният индикатор за сигурен произход е надписът Защитена географска зона за отглеждане“ или „Защитена зона на произход“.

Оригинален текст - https://www.oekotest.de/essen-trinken/Mineraloel-und-schlechter-Geschmack-Lidl-Olivenoel-schmiert-im-Test-ab-_600923_1.html и таблични резултати срещу 2 евро към Oko Test в същия линк.