• Начало
  • Блогът на Пепе
  • Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос  Алатиу, на френски: Fleur de Sel  Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.
11 юни 2020

Знаете вече, че претендираме, че всичко което предлагаме е истинско, натурално и неподправено. Така е и с най- новия ни продукт от о-в Закинтос, Гъция.

Изключителните кулинарни контакти на Пепе Караиванов и пословично здравословния му начин на живот породиха идеята да опитаме и с местната сол, която е на особена почит на острова и се събира само от един човек, вече наш приятел и партньор- Димитрис Кладис.

Наследил потомствен занаят, младият предприемач върна на острова традициония, ръчен начин на събиране на солта от естествени дупки (локви), прокопани в скалите от едно от най- чистите световни морета Йонийско.

Солта е в основата на развитието на човечеството. Използва се за съхранение на продукти от земеделието, лова и добитъка. Подобрява вкусовите качества на храната, използва се и в различни апекти на химическата индустрия.

Специфично за продукта сол е, че полезните и вредните за човешкия организъм свойства вървят ръка за ръка. А характерното за продукта Афрала, че вторите са минимизирани почти до степен на елиминация за сметка на първите.

Афрала – позната още като цветът на солта. Събира се много внимателно, с ръце от самата морска повърхност на ямата,преди да потъне и кристализира с останалата сол. Изсъхва на слънце и се пакетира в малки опаковки.

Вкусът на сол Афрала е единствен и неповторим. Съдържа голям процент влага, защото не се подлага на никаква обработка. Поради същата причина цветът на тази сол е естествено бял, за разлика от другата сол чийто бял цвят се постига чрез манипулации.

Микроелементите, които се съдържат в солта Афлара са-92  на брой, всички изключително нужни на човешкия организъм. Йодът в солта е природно наситен, а не изкуствено добавен. За нашето здраве е важно да използваме такава сол, вместо обикновената с която сме свикнали. Солта е на люспички, както всяка качествена сол.

Цветът на солта се добива в Северозападната част на острова, която е предимно скалиста. Тази геологична специфичност дава възможност чистата морска вода да се събира и изсъхва бързо, оставяйки солта Афлара за добиване по най – естествен начин.

Йонийско море е изключително чисто, богато на сол и други микроелементи. Солта Афлара се събира само лятно време, всяка сутрин за да не пада и да се смесва с останалата морска сол, която се натрупва по скалите долу. Лошото време и вятърът увеличава добива, но дъждът връща процеса 15-20 дена назад.

Солта Афлара натурално притежава още Магнезий, Калций и Калий, които също не се съдържат в обикновената трапезна сол.

С това не се изчерпват разликите между обикновената трапезна сол и морската сол Афлара. Консумирането на Цвета на солта подпомага хидратацията на организма и движението на всички флуиди в него – ефект точно обратен на този, който предизвиква обикновената сол. Това води до предпазване на бъбреците, регулиране на кръвното налягане и други жизнено важни за организма неща.

Поради изключително ниския добив, Цветът на солта от Закинтос- Афрала Антос Алатиу се предлага засега само на наши приятели и утвърдени клиенти по предварителна заявка и срок за доставка 10- 20 дена.