Знаете вече, че претендираме, че всичко което предлагаме е истинско, натурално и неподправено. Така е и с най- новия ни продукт от о-в Закинтос, Гъция.
Изключителните кулинарни контакти на Пепе Караиванов и пословично здравословния му начин на живот породиха идеята да опитаме и с местната сол, която е на особена почит на острова и се събира само от един човек, вече наш приятел и партньор- Димитрис Кладис.
Наследил потомствен занаят, младият предприемач върна на острова традициония, ръчен начин на събиране на солта от естествени дупки (локви), прокопани в скалите от едно от най- чистите световни морета Йонийско.
Солта е в основата на развитието на човечеството. Използва се за съхранение на продукти от земеделието, лова и добитъка. Подобрява вкусовите качества на храната, използва се и в различни апекти на химическата индустрия.
Специфично за продукта сол е, че полезните и вредните за човешкия организъм свойства вървят ръка за ръка. А характерното за продукта Афрала, че вторите са минимизирани почти до степен на елиминация за сметка на първите.
Афрала – позната още като цветът на солта. Събира се много внимателно, с ръце от самата морска повърхност на ямата,преди да потъне и кристализира с останалата сол. Изсъхва на слънце и се пакетира в малки опаковки.
Вкусът на сол Афрала е единствен и неповторим. Съдържа голям процент влага, защото не се подлага на никаква обработка. Поради същата причина цветът на тази сол е естествено бял, за разлика от другата сол чийто бял цвят се постига чрез манипулации.
Микроелементите, които се съдържат в солта Афлара са-92 на брой, всички изключително нужни на човешкия организъм. Йодът в солта е природно наситен, а не изкуствено добавен. За нашето здраве е важно да използваме такава сол, вместо обикновената с която сме свикнали. Солта е на люспички, както всяка качествена сол.
Цветът на солта се добива в Северозападната част на острова, която е предимно скалиста. Тази геологична специфичност дава възможност чистата морска вода да се събира и изсъхва бързо, оставяйки солта Афлара за добиване по най – естествен начин.
Йонийско море е изключително чисто, богато на сол и други микроелементи. Солта Афлара се събира само лятно време, всяка сутрин за да не пада и да се смесва с останалата морска сол, която се натрупва по скалите долу. Лошото време и вятърът увеличава добива, но дъждът връща процеса 15-20 дена назад.
Солта Афлара натурално притежава още Магнезий, Калций и Калий, които също не се съдържат в обикновената трапезна сол.
С това не се изчерпват разликите между обикновената трапезна сол и морската сол Афлара. Консумирането на Цвета на солта подпомага хидратацията на организма и движението на всички флуиди в него – ефект точно обратен на този, който предизвиква обикновената сол. Това води до предпазване на бъбреците, регулиране на кръвното налягане и други жизнено важни за организма неща.
Поради изключително ниския добив, Цветът на солта от Закинтос- Афрала Антос Алатиу се предлага засега само на наши приятели и утвърдени клиенти по предварителна заявка и срок за доставка 10- 20 дена.
Или АБВ на зехтновия естет. Aristeon - истински гръцки екстра върджин зехтин от остров Закинтос, който според зехтиновия сомелиер Петко Караиванов-Пепе е "един от най-добрите на Земята". Снабден е с най-престижните сертификати в зехтиновия свят и вече стига до трапезата на българските ценители. Заслугата продуктът да е вече втора година на българския пазар е на компанията "ЕкстраВърджин.БГ", която е представена с интернет магазин ExtraVirgin.BG и шоурум в София, кв. "Лозенец", ул. "Милин камък" 10.
Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни. В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.
ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос
Просто, вкусно, здравословно! Аристеон маслиново масло получено при едновременно студено пресоване на местни маслини сорт коронейки с пресen гръцки ПОРТОКАЛ. Технологията е показана в сайта. Без добавени аромати. 100% натурален продукт. Силен природен антиоксидант. Несравнима добавка към салати, дресинг, риба, меса и други. След добавката на ПОРТОКАЛ този продукт не може вече да се нарече Екстра Върджин, въпреки всички показателите по-долу за такъв.
Екстра Върджин, Върджин и друг зехтин. Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс, отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла - киселинност. Или по-просто свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по-ниска киселинността, толкова е по-добър зехтина при достоверен етикет. Прочети нататък >>>
Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?
Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина. Леченив със зехтин.
Какъв трябва да е цветът на зехтина. Зелен? Златист? Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември
Какво е Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия, защо има такава разлика в цените му?
Едно интервю на Цветелина Радославова.