Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

24 юни 2020
Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла- киселинност. Или по просто- свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по- ниска киселинността, толкова е по- добър зехтина при достоверен етикет.

Зехтин „Extra Virgin“

Неговата киселинност  е < 0.8%. Ако е истински, нерафиниран Екстра Вържин той трябва да е приготвен при температура 27С, при по- високи температури каквато е порочната практика се получава по- голям добив, но по- лош зехтин. Затова и се нарича студено- пресован. В Гърция е най- стриктният контрол по това изискване. Примерно Aristeоn се проверява изненадващо пъти месечно от различни мобилни групи по контрола. Налагат се жестоки глоби при заигравене и не рядко се спира производство и търговия. Освен киселинност най- важни са следните сертификати:

  • TUV HELLAS - за безопасност на храните;
  • DIO – за био продутите;
  • PGI – за продукт със защитено географско указание (един местен сорт).

Зехтин „Virgin“ Неговата киселинност е от 0.81% до 1.8%, нарича се още тежък зехтин. Получава се при по слаби и некачествени маслини, също със студено пресоване и/или по- висока температура. Нерафиниран продукт също. И при него няма химия. Използва се за готвене и оливерници по ресторанти. Трудно различим е от неопитно небце. Многофункционален. При него обаче полезните съставки вече са силно намалели. За търговия обикновенно се пробутва за домашен Екстра Върджин за да радва нашенеца, който пък от своя страна гордо да твърди, че си купува или му карат зехтин от Гърция или Италия. В по добрият случай домашният е смес от Върджин и Екстра Върджин, а в най- лошият Върджин с други неутрални на вкус синтетични или растителни масла. А ако на някой не му се вярва нека да помисли, дали малкият търговец няма да остави Екстра Върджина за себе си и близки, а и какво ще прави с Върджина!? Чакам още първият щастливец да каже- купих си Върджин зехтин от морето, ето в багажника е :). Няма такъв, нали!? И не на последно място Върджинът е основна част от повечето италиански „екстравърджини“ и тези на ГХИ (Глобална Хранителна Индустрия). Линк по тази тема накрая на публикацията.

Зехтин „Pure“ / „Pure Olive Oil“

Той е нискокачествен продукт, който се получава при смесване на рафиниран и Virgin зехтин. Без коментар от нас.

Зехтин „Pomace“

Химичен продукт оставен също без коментар от нас.

Тест за истински зехтин

Приятели, оставете теста с хладилника, голяма глупост е. Не замръзват и не скрежасват само най- грубите ментета! Ето ви един сомелиерски трик за оценка на зехтин, само не го казвайте на никого :) . Нека си остане между нас и сомелиерите :) .

Поставяте зехтина в малка стъклена чашка, желателно с обло дъно. Ръката затопля течността до 28-30 градуса да речем. След това следва глътката, а след нея силно поемане на въздух през устата. Не се ли закашляте сте измамени пак :) . Закашляте ли се обаче, това е вашият зехтин! 

 

...............................................................................................................................................................................................................

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

И както обещахме по- горе ето още един много полезен линк по темата: https://agri.bg/novini/italianskata-agromafiya-istoriyata-na-edna-svetovna-izmama-raboti-se

Черни маслини!? Внимание алергия!

Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни.

прочети още
Зехтин, маслиново масло. Видеоанонси. Еп.1 Станислав

ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос

прочети още
Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

прочети още
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?

прочети още
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина. Леченив със зехтин.

прочети още
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да е цветът на зехтина. Зелен? Златист?

прочети още
Истински Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия и категориите му

Какво е Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия, защо има такава разлика в цените му?

прочети още