Какъв трябва да бъде цветът на зехтина? Зелен? Златист?
Разбира се говорим само за истински Екстра Върджин зехтин с киселиннст до 0.8 %, по постигната по реален механичен начин, чрез студено пресоване при температура до 28 градуса. Без химия и добавки от други масла и реактиви свалящи киселнинното число.
И така,
Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември. Той е в доста по- ограничени количества. Нарича се Agourelaio и е с много малък добив. По- горчив, ароматен и пикантен е и е с по-голямо количество полифенили (антиоксиданти). Изключително полезен.
Тези по добри характеристики с времето обаче намаляват докато от Agourelaio се превърне в класически Екстра Върджин, запазвайки този цвят. Точно поради горчивия си, силен и категоричен вкус Agourelaio има фанатични почитатели. Такъв признавам съм и аз.
Други пък обичат мекия и по сладък вкус на късните реколти от узрели маслини, тогава цветът на зехтина е златист, а качествата му са същите като на зеления Екстра Върджин.
Въпрос на личен избор е кой ще ви допадне повече.
Или АБВ на зехтновия естет. Aristeon - истински гръцки екстра върджин зехтин от остров Закинтос, който според зехтиновия сомелиер Петко Караиванов-Пепе е "един от най-добрите на Земята". Снабден е с най-престижните сертификати в зехтиновия свят и вече стига до трапезата на българските ценители. Заслугата продуктът да е вече втора година на българския пазар е на компанията "ЕкстраВърджин.БГ", която е представена с интернет магазин ExtraVirgin.BG и шоурум в София, кв. "Лозенец", ул. "Милин камък" 10.
Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни. В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.
ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос
Просто, вкусно, здравословно! Аристеон маслиново масло получено при едновременно студено пресоване на местни маслини сорт коронейки с пресen гръцки ПОРТОКАЛ. Технологията е показана в сайта. Без добавени аромати. 100% натурален продукт. Силен природен антиоксидант. Несравнима добавка към салати, дресинг, риба, меса и други. След добавката на ПОРТОКАЛ този продукт не може вече да се нарече Екстра Върджин, въпреки всички показателите по-долу за такъв.
Екстра Върджин, Върджин и друг зехтин. Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс, отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла - киселинност. Или по-просто свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по-ниска киселинността, толкова е по-добър зехтина при достоверен етикет. Прочети нататък >>>
Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!
Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?
Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина. Леченив със зехтин.
Какво е Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия, защо има такава разлика в цените му?
Едно интервю на Цветелина Радославова.