Блогът за зехтин на Пепе

11 март 2020
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да бъде цветът на зехтина? Зелен? Златист?

Разбира се говорим само за истински Екстра Върджин зехтин с киселиннст до 0.8 %, по постигната по реален механичен начин, чрез студено пресоване  при температура до 28 градуса. Без химия и добавки от други масла и реактиви свалящи киселнинното число.

И така,

Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември. Той е в доста по- ограничени количества. Нарича се Agourelaio и е с много малък добив. По- горчив, ароматен и пикантен е и е с по-голямо количество полифенили (антиоксиданти). Изключително полезен.

Тези по добри характеристики с времето обаче намаляват докато от Agourelaio се превърне в класически Екстра Върджин, запазвайки този цвят. Точно поради горчивия си, силен и категоричен вкус  Agourelaio има фанатични почитатели. Такъв признавам съм и аз.

Други пък обичат мекия и по сладък вкус на късните реколти от узрели маслини, тогава цветът на зехтина е златист, а качествата му са същите като на зеления Екстра Върджин.

Въпрос на личен избор е кой ще ви допадне повече.

 

Вестник КАПИТАЛ на нас, бизнеса със зехтин и чара на о-в Закинтос

Или АБВ на зехтновия естет. Aristeon - истински гръцки екстра върджин зехтин от остров Закинтос, който според зехтиновия сомелиер Петко Караиванов-Пепе е "един от най-добрите на Земята". Снабден е с най-престижните сертификати в зехтиновия свят и вече стига до трапезата на българските ценители. Заслугата продуктът да е вече втора година на българския пазар е на компанията "ЕкстраВърджин.БГ", която е представена с интернет магазин ExtraVirgin.BG и шоурум в София, кв. "Лозенец", ул. "Милин камък" 10.

прочети още
Черни маслини!? Внимание алергия!

Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни. В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.

прочети още
Зехтин, маслиново масло. Видеоанонси. Еп.1 Станислав

ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос

прочети още
Истински Екстра Върджин зехтин с добавени гръцки портокали.

Просто, вкусно, здравословно! Аристеон маслиново масло получено при едновременно студено пресоване на местни маслини сорт коронейки с пресen гръцки ПОРТОКАЛ. Технологията е показана в сайта. Без добавени аромати. 100% натурален продукт. Силен природен антиоксидант. Несравнима добавка към салати, дресинг, риба, меса и други. След добавката на ПОРТОКАЛ този продукт не може вече да се нарече Екстра Върджин, въпреки всички показателите по-долу за такъв.

прочети още
Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

Екстра Върджин, Върджин и друг зехтин. Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс, отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла - киселинност. Или по-просто свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по-ниска киселинността, толкова е по-добър зехтина при достоверен етикет. Прочети нататък >>>

прочети още
Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

прочети още
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?

прочети още
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина. Леченив със зехтин.

прочети още
Истински Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия и категориите му

Какво е Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия, защо има такава разлика в цените му?

прочети още