Какъв трябва да бъде цветът на зехтина? Зелен? Златист?
Разбира се говорим само за истински Екстра Върджин зехтин с киселиннст до 0.8 %, по постигната по реален механичен начин, чрез студено пресоване при температура до 28 градуса. Без химия и добавки от други масла и реактиви свалящи киселнинното число.
И така,
Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември. Той е в доста по- ограничени количества. Нарича се Agourelaio и е с много малък добив. По- горчив, ароматен и пикантен е и е с по-голямо количество полифенили (антиоксиданти). Изключително полезен.
Тези по добри характеристики с времето обаче намаляват докато от Agourelaio се превърне в класически Екстра Върджин, запазвайки този цвят. Точно поради горчивия си, силен и категоричен вкус Agourelaio има фанатични почитатели. Такъв признавам съм и аз.
Други пък обичат мекия и по сладък вкус на късните реколти от узрели маслини, тогава цветът на зехтина е златист, а качествата му са същите като на зеления Екстра Върджин.
Въпрос на личен избор е кой ще ви допадне повече.