Блогът за зехтин на Пепе

Блогът за зехтин на Пепе
11 март 2020

Какъв трябва да бъде цветът на зехтина? Зелен? Златист?

Разбира се говорим само за истински Екстра Върджин зехтин с киселиннст до 0.8 %, по постигната по реален механичен начин, чрез студено пресоване  при температура до 28 градуса. Без химия и добавки от други масла и реактиви свалящи киселнинното число.

И така,

Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември. Той е в доста по- ограничени количества. Нарича се Agourelaio и е с много малък добив. По- горчив, ароматен и пикантен е и е с по-голямо количество полифенили (антиоксиданти). Изключително полезен.

Тези по добри характеристики с времето обаче намаляват докато от Agourelaio се превърне в класически Екстра Върджин, запазвайки този цвят. Точно поради горчивия си, силен и категоричен вкус  Agourelaio има фанатични почитатели. Такъв признавам съм и аз.

Други пък обичат мекия и по сладък вкус на късните реколти от узрели маслини, тогава цветът на зехтина е златист, а качествата му са същите като на зеления Екстра Върджин.

Въпрос на личен избор е кой ще ви допадне повече.