Блогът за зехтин на Пепе

11 март 2020
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да бъде цветът на зехтина? Зелен? Златист?

Разбира се говорим само за истински Екстра Върджин зехтин с киселиннст до 0.8 %, по постигната по реален механичен начин, чрез студено пресоване  при температура до 28 градуса. Без химия и добавки от други масла и реактиви свалящи киселнинното число.

И така,

Смарагдово- зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември. Той е в доста по- ограничени количества. Нарича се Agourelaio и е с много малък добив. По- горчив, ароматен и пикантен е и е с по- голямо количество полифенили (антиоксиданти). Изключително полезен.

Тези по добри характеристики с времето обаче намаляват докато от Agourelaio се превърне в класически Екстра Върджин, запазвайки този цвят. Точно поради горчивия си, силен и категоричен вкус  Agourelaio има фанатични почитатели. Такъв признавам съм и аз.

Други пък обичат мекия и по сладък вкус на късните реколти от узрели маслини, тогава цветът на зехтина е златист, а качествата му са същите като на зеления Екстра Върджин.

Въпрос на личен избор е кой ще ви допадне повече.

 

Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

прочети още
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?

прочети още
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина.

прочети още