• Home »
  • Blog »
  • Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

1 May 2020
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Здравейте, Приятели! Знаем че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен режим на хранене. Правилната му консумация е лесна и неангажираща.

Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина.

☑️ За готвене:

Задължително използвайте зехтин екстра върджин(EVOO - Extra Virgin Olive Oils), подходящ за всякаква употреба(овкусяване на меса, риба, сосове, салати, готвене до 216 градуса, пържене до 216 градуса, пиене, жабурене, масажи и др.) или по-евтиния зехтин върджин(VOO - Virgin Olive Oils) САМО за пържене до 216 градуса.

За сравнение, точката на задимяване(горене) на зехтина е 216 градуса(1), на слънчогледовото олио е 232, на свинската мас 188 градуса, а стандартното готвене се случва на около 190 градуса. 

⚠️С каквато и мазнина да готвите, никога не загрявайте прекалено много, тъй като след достигане точката си на задимяване, става канцерогенна и най-малкото, ще промени вкуса на ястието. Ако случайно сте забравили мазнината на котлона и е "подпушила", просто я изхвърлете.⚠️

➡ Видовете "Зехтини" - помаче(помас), салатен микс, рафиниран зехтин са нежелателни за консумация, тъй като са извлечени чрез високо температурен и химичен метод от маслиново кюспе и костилки, което ги прави, по-скоро вредни. Тук изобще не говорим за различно качество, а за различно съдържание❗

☑️ За овкусяване: това е най-широкото приложение на качественият зехтин, а и най-пристрастяващото. Прекрасния свеж аромат и пикантен вкус обогатяват несравнимо от салати, меса, риба, сирене, боб и леща до торти и сладкиши.

☑️ За пиене: една лъжица екстра върджин сутрин на гладно за 20 дни, след което 20 дни почивка е сред най-практикуваните методи за прочистване на черен дроб, "смазване" на целия храносмилателен тракт и набавяне на ценни, полезни, киселини, съединения и витамини в най-натурален вид и подходяща комбинация.

☑️ В козметиката: хидратира, омекотява и заздравява кожата без да я натоварва с химия и алергени!

☑️ Като лечебно средство: поради високото съдържание на полифеноли(около 72%), сквален, витамин Е, антиоксиданти, хлорофил(много повече в пресният и влят в калаени кутии) и др. помага за превенция на редица заболявания, някои от които са:

  • Сърдечен удар(1);
  • Коронарна болест на сърцето;
  • Стомашна язва(1);
  • Намалява лошия холестерол(1);
  • Забавя стареенето на кожата, костите и клетките(1);
  • Подобрява метаболизма;
  • Регулира жлъчната секреция(1) и др.

Накратко, истинският зехтин екстра върджин е едно от най-вкусните природни лекарства. Не случайно е неразделна част от Средиземномосрката диета и начин на живот.

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

Източник: 

1 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%BD

Liquid Gold from Zakynthos. Or: “Tell me what you eat and i will tell you who you are”

Petko Karaivanov – Pepe, olive oil sommelier and technologist in the Greek olive oil company Aristeon

read more
Черни маслини!? Внимание алергия!

Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни. В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.

read more
Зехтин, маслиново масло. Видеоанонси. Еп.1 Станислав

ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос

read more
Истински Екстра Върджин зехтин с добавени гръцки портокали.

Просто, вкусно, здравословно! Аристеон маслиново масло получено при едновременно студено пресоване на местни маслини сорт коронейки с пресen гръцки ПОРТОКАЛ. Технологията е показана в сайта. Без добавени аромати. 100% натурален продукт. Силен природен антиоксидант. Несравнима добавка към салати, дресинг, риба, меса и други. След добавката на ПОРТОКАЛ този продукт не може вече да се нарече Екстра Върджин, въпреки всички показателите по-долу за такъв.

read more
Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

Екстра Върджин, Върджин и друг зехтин. Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс, отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла - киселинност. Или по-просто свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по-ниска киселинността, толкова е по-добър зехтина при достоверен етикет. Прочети нататък >>>

read more
Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

read more
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?

read more
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да е цветът на зехтина. Зелен? Златист? Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември

read more
Real Balsamico from Modena and Regio di Emilia

What is the Balsamico from Modena and Regio di Emilia and why are the rates different?

read more