• Home »
  • Blog »
  • Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

24 June 2020
Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла- киселинност. Или по просто- свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по- ниска киселинността, толкова е по- добър зехтина при достоверен етикет.

Зехтин „Extra Virgin“

Неговата киселинност  е < 0.8%. Ако е истински, нерафиниран Екстра Вържин той трябва да е приготвен при температура 27С, при по- високи температури каквато е порочната практика се получава по- голям добив, но по- лош зехтин. Затова и се нарича студено- пресован. В Гърция е най- стриктният контрол по това изискване. Примерно Aristeоn се проверява изненадващо пъти месечно от различни мобилни групи по контрола. Налагат се жестоки глоби при заигравене и не рядко се спира производство и търговия. Освен киселинност най- важни са следните сертификати:

  • TUV HELLAS - за безопасност на храните;
  • DIO – за био продутите;
  • PGI – за продукт със защитено географско указание (един местен сорт).

Зехтин „Virgin“ Неговата киселинност е от 0.81% до 1.8%, нарича се още тежък зехтин. Получава се при по слаби и некачествени маслини, също със студено пресоване и/или по- висока температура. Нерафиниран продукт също. И при него няма химия. Използва се за готвене и оливерници по ресторанти. Трудно различим е от неопитно небце. Многофункционален. При него обаче полезните съставки вече са силно намалели. За търговия обикновенно се пробутва за домашен Екстра Върджин за да радва нашенеца, който пък от своя страна гордо да твърди, че си купува или му карат зехтин от Гърция или Италия. В по добрият случай домашният е смес от Върджин и Екстра Върджин, а в най- лошият Върджин с други неутрални на вкус синтетични или растителни масла. А ако на някой не му се вярва нека да помисли, дали малкият търговец няма да остави Екстра Върджина за себе си и близки, а и какво ще прави с Върджина!? Чакам още първият щастливец да каже- купих си Върджин зехтин от морето, ето в багажника е :). Няма такъв, нали!? И не на последно място Върджинът е основна част от повечето италиански „екстравърджини“ и тези на ГХИ (Глобална Хранителна Индустрия). Линк по тази тема накрая на публикацията.

Зехтин „Pure“ / „Pure Olive Oil“

Той е нискокачествен продукт, който се получава при смесване на рафиниран и Virgin зехтин. Без коментар от нас.

Зехтин „Pomace“

Химичен продукт оставен също без коментар от нас.

Тест за истински зехтин

Приятели, оставете теста с хладилника, голяма глупост е. Не замръзват и не скрежасват само най- грубите ментета! Ето ви един сомелиерски трик за оценка на зехтин, само не го казвайте на никого :) . Нека си остане между нас и сомелиерите :) .

Поставяте зехтина в малка стъклена чашка, желателно с обло дъно. Ръката затопля течността до 28-30 градуса да речем. След това следва глътката, а след нея силно поемане на въздух през устата. Не се ли закашляте сте измамени пак :) . Закашляте ли се обаче, това е вашият зехтин! 

 

...............................................................................................................................................................................................................

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

И както обещахме по- горе ето още един много полезен линк по темата: https://agri.bg/novini/italianskata-agromafiya-istoriyata-na-edna-svetovna-izmama-raboti-se

Liquid Gold from Zakynthos. Or: “Tell me what you eat and i will tell you who you are”

Petko Karaivanov – Pepe, olive oil sommelier and technologist in the Greek olive oil company Aristeon

read more
Черни маслини!? Внимание алергия!

Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни. В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.

read more
Зехтин, маслиново масло. Видеоанонси. Еп.1 Станислав

ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос

read more
Истински Екстра Върджин зехтин с добавени гръцки портокали.

Просто, вкусно, здравословно! Аристеон маслиново масло получено при едновременно студено пресоване на местни маслини сорт коронейки с пресen гръцки ПОРТОКАЛ. Технологията е показана в сайта. Без добавени аромати. 100% натурален продукт. Силен природен антиоксидант. Несравнима добавка към салати, дресинг, риба, меса и други. След добавката на ПОРТОКАЛ този продукт не може вече да се нарече Екстра Върджин, въпреки всички показателите по-долу за такъв.

read more
Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

read more
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?

read more
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Знаем, че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина. Леченив със зехтин.

read more
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да е цветът на зехтина. Зелен? Златист? Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември

read more
Real Balsamico from Modena and Regio di Emilia

What is the Balsamico from Modena and Regio di Emilia and why are the rates different?

read more