Често задавани въпроси (FAQ)

Черни маслини!? Внимание алергия!

Здравейте приятели!

В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.

Повод за това е една жена с две дечица до нея, която вчера забелязах да купува половин килограм черни маслини от щанд на известна хранителна верига в София.

Почувствах се задължен да и кажа това, което знам, а днес реших да го споделя и с четящите нашите рубрики. Всеки да прави извода за себе си!

Алергията е определяна справедливо за най-модерната от болестите и ако до преди 15 години засягаше предимно деца и подрастващи, вече се цели доста по високо във възрастовите граници, дори и в най-горните.

От скоро не се приема за нелогично човек около 50- 55, който никога не е имал алергия към каквото и да е, да заболее от тази коварна и много неприятна болест.

Многото химия в храната ни отключва често алергия и какво ли не ако си намери подходяща почва.

Черни маслини не съществуват!

Погледнете ги днес, утре или когато сте пред щанда- всичките са еднородни, сякаш са боядисани, нали така!? Да, боядисани са! Боядисани в черно с оцветител, който се използва и в текстилната промишленост. Безвреден е по документи, ясно е че никой не е тръгнал да ни трови. Но все пак.

Маслините в буркана или на щанда трябва да са разнородни по цветове и една с една да не си прилича /като тези на снимката/ и само тогава може да сте уверени, че не са боядисвани, камо ли черни!

 https://i.imgur.com/nQ1pNkH.jpeg

В този ред на мисли, помислете за турските маслини и багрилата по тях. Въпреки, че по непроверена моя информация всичките бои по маслините, независимо от къде са са турски.

Нищо против Турция, но предпочитам европейски контрол пред турски.

Зелените маслини са естествено зелени, не се безпокойте от тях.

Информацията е взаимствана от един преглед при д-р Мустаков, той и проф. Милева се определят справедливо като светилата ни в тази медицина.

С пожелание за крепко здраве без алергия!

Поздрави: Екипът на ExtraVirgin.BG

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е? И защо има такава разлика в цените? Мнението на Пепе.

Какво мисля аз- вкусът към зехтина трябва да се изгражда. Обикновено несъзнателно се започва от ментета, те се спират, когато се закупи случайно нещо по добро, после се започва с багажниците от Гърция, там набутването с ментета продължава, особено когато помислиш, че може да накараш грък да ти продаде евтино зехтин. Имайте предвид, че 4/5 от гърците нищо не разбират от зехтин, останалата 1/5 си знае много добре работата обаче.

Ако имаш добри и умни приятели, които наистина разбират от зехтин може да прескочиш няколко етапа от тези по горе, но пак отиваме при парите- под 12Е/кг или 10Е/кг за голяма разфасовка 20.5л. няма никакъв шанс, дори за самите гърци, тоест пак си при ментета.

Легендата за домашният гръцки зехтин  от бабите изглежда винаги така: както тук се вари ракия по селските казани, така и там се предават маслини на местната маслодайна. Според качеството всеки получава зехтина си- Екстра Върджин и Върджин. „Бабите“ в 99% от случаите ги смесват и колкото е по голям дяла на Върджина, толкова е по евтин зехтина, но това все пак е идеалния вариант, защото в повечето  случаи се добавя соево или друго масло и качеството изчезва, а здравословните характеристики съвсем.

Всички, и бабите продават Екстра Върджин нали така?! Къде тогава отива/изчезва Върджинът, който е и в по- голямо количество!? Нека всеки един от нас си отговори сам. Не се отчайвайте Върджина не е вреден в никакъв случай, дори напротив, но Екстра Върджин е сборът на аромати, вкусове и полезни съставки най- вече.

Различните хора харесват различни зехтини, дори забелязваме, че не малко хора харесват повече Върджина, той е по мек и некатегоричен, но ако търсите здавословен ефект и липса на канцерогени при температурно третиране ще го намерите единствено в Екстра Върджина.

Как трябва да се реагира, ако искате истински Екстра Върджин за вас, вашите бебета, деца и т.н. Кoroneiki е сортът маслини за мен. Задължително етикет и това:

Сертификати: 

  • TUV HELLAS - за безопасност на храните;
  • DIO – за био продутите;
  • PGI – за продукт със защитено географско указание.

 

Рядко ще го видите, но само така може да сте сигурни, че е автентичен.  Дори и ако купувате скъпо, няма как да сте сигурни какво купувате точно. Разбира се изтънченото небце на специалиста хваща веднага ситуацията- все още е непостижимо да се фалшифицира ароматът, вкусът и остатъчната пиперливост накуп.

Най- често по етикетите на ментетата са гръцкото знаме, незнайни сертификати и жълти медали, а ниската кисилинност е постигната по химичен път за да влезе под 0.8%.

Добрите гръцки зехтини за мен са от Йонийските острови /без Итака/, Пелопонес и Крит. За мен супер зехтинът трябва да е гръцки и островитянски.

Има много добри зехтини и  от  някои хърватски острови /25Е/кг./ обаче, някъде в Италия и Испания, но имайте предвид, че всички престъпления са измислени в Италия и за да намериш истински зехтин в тези две държави, трябва наистина да си почти сомелиер по зехтини. Тези две държави действително са по добрите търговци, но особено в Италия мафията „натиска“ ожесточено производителите. Ето и още нещо по темата : https://agri.bg/novini/italianskata-agromafiya-istoriyata-na-edna-svetovna-izmama-raboti-se

Та, всеки си има глава на раменете и да преценява според нея и джоба си.

Иначе, ако държите на вкусите от истината за зехтина, заповядайте тук: ExtraVirgin.BG

Как да познаем качествения зехтин?

Като възпитате вкуса си да го разпознава. Етикетът не достатъчен, кисилинността до 0.8% /за Extra Virgin/ лесно се сваля по химичен път и ако не сте разумни, купувате едно голямо НИЩО. Задължително опитайте продукта. Всичко по темата зехтин може да бъде подменено с ментета, проби, медали, красиви бутилки и етикети, но за наша радост, ароматът и вкусът все още са недостижими за ГХИ /Глобална хранителна индустрия/. Потопете обилно късчей пресен, селски хляб, чиабата или препечена филийка в чинията със зехтин. Сдъвчете и веднага ще усетите горчивина, а малко по-късно, лютата нотка с множеството аромати. Ако един от първите два компонента липсва, маслото е третирано и е загубило от здравословните си качества. Ароматите пък трябва дълго да се съхранят в устата ви. Разбира се методът не е професионален, но пък е най-лесен. Иначе мирисът, лекото нагарачане /лесно се имитира/ при вкусване на зехтина, ароматите и остатъчното залютяване особено, говорят за истински продукт.

Какъв трябва да е цветът на зехтина- зелен, златист или друг? Шеговита препратка към ценния за нас другар, съратник и клиент П.А.

Тук ще се позовем на "Блогът на Пепе", защото оказа се тези неща не се познават дори от утвърдени кулинари. Цветът на зехтина може да е зелен, приливащ от зелено към златисто от различни ракурси на погледа и златист. Ранните неузрели маслини, при които добивът на зехтин е много малък придават зелен цвят на зехтина. Ако са спазени всички технологии, първият зехтин (октомври, ноември) се нарича Agourelaio. Той е по- горчив, лютив, ароматен или категоричен (както го определя Пепе). Изключително полезен е, с по- големи количества антиоксиданти. Има фанатични фенове. След като престои обаче 50-60 дена полезните му качества намаляват и вече се превръща в класически екстравърджин. Остава си смарагдено- зелен. По- късните, узрели вече маслини придават златист цвят на зехтина, а ако се смесят двете реколти, цветовете сякаш се приплитат в прозрачната бутилка в зависимост от светлината. По- късните маслини придават по- мек и сладък вкуса на зехтина. Иначе и трите цвята на екстравърджините са с абсолютно еднакви качества и е въпрос само на вкус кой ви допада повече. Един и същ цвят и вкус на зехтина целогодишно означава, че му "помагат".

Кой е най-добрият зехтин - испански, италиански или гръцки?

Отговорът е ясен и може да се потърси още в древността и зараждането на цивилизацията. Дори има теория, че древногръцките войни са били именно заради контрола на насажденията. Един войник тогава, можел да изкара деня само с две маслини в запас. Просто е, испанци и особено италианци са по-добрите търговци и в САЩ и по Европа и по-света, но основната суровина за повдигане на качеството е гръцки внос. Всяко друга позиция не е правилна, според нас.

Трябва ли да си готви с истински зехтин или може да се използва по-нискокачествен?

Трябва, ако цените здравето си. Истина е, че при температурно нагряване истинският зехтин загубва част от ароматните си, вкусови и здравословни качества, но тук идва най-важното в случая - при температурно третиране той не отделя вредните, канцерогенни съставки, които отделят почти всички други мазнини, независимо от растителния си или животински произход. Точката на димене на истинския зехтин, след достигането на която, той променя състава си и оксидира е над 200С. Имайте предвид, че повечето зехтини, описани като екстра върджин на пазара всъщност са смеси от масла от които истинският зехтин заема не повече от 30% от продукта. Ниската цена не бива да ви подлъгва и ако нямате възможност за истински зехтин, купете по- добре слънчогледов шарлан, той поне няма да е третиран.

 

Лесно ли се фалшифицира зехтина?

Малко по- лесно от хляба, млечните продукти и бирата. Някой казват: "Аз купувам "Екстра Върджин" на 6- 15 лева килото". Веднага се сещам обаче за "Бяло сухо вино" за 2.50 в отсрещната бакалия. Новозеландските вина, по които признавам си падам са по около 25 лева и на тях също пише "Бяло сухо вино". Все пак всеки си има глава на раменете, нали? Надявам се един ден регулацията да оправи и тази несправедливост. А аналог между виното и зехтина винаги трябва да се прави.

Дали продуктът, който представяте е наистина уникален по вкус и качество?

Уникалните неща според нас са в музеите, определението е много силно и не ни допада. Нашият продукт е изключителен и когато го вкусите, разбирате, че вече не е нужно да се подменя и пълни багажника със съмнителни течности при воаяжите из Средиземноморието.

Идва ми малко скъпо!?

Цената е справедлива за истинския продукт и въпреки, че вече е съразмерна с тези на ГХИ (глобална хранителна индустрия), разбираемо няма как да е същата. За съжаление обаче няма гаранции, че по високата цена означава по- високо качество на зехтина. Но все пак, няма как да очаквате на ниска цена да купите първокласен зехтин. Ако се замислите средно скъпа бутилка вино е около 15-20 лева, а бутилка специално вино е в пъти повече. Мислим, че на база тази логика е съвсем разумно е да отделите малко повече средства за специален зехтин като нашия. Освен това за разлика от виното, което ще бъде изпито за една вечер, зехтинът може да го ползвате месец/и напред.

Зехтин за ресторанти, ресторантски зехтин за готвене.

Продаваме зехтин за ресторанти да, трапезна разфасовка от елегантна и красива бутилка- 100мл. Калаена или стъклена. Предизивква силно любопитство и възторг от високото качество на продукта у клиента при вкусване и заливане. Край на нехигиеничните оливерници, особено в Ковид ситуацията и алтернатива от един от най- добрите Екстравърджин зехтини на Земята- Aristeon, о-в Закинтос, Гърция. Колкото е по- силен Брандът ви, толкова по- добра цена ще получите!

От 01.01.2018 в ЕК беше забранено използването на наливен зехтин по ресторантите заради огромните измами. Контролът, обаче е слаб и това почти никъде не се спазва. Дори и самата Гърция нерядко се прилива от туби в оригиналните шишенца от 100гр. за да се спазва уж наредбата. Шишето, по наредба трябва да е неразпечатано с ясен произход и характеристики и след като се използва бутилката задължително се изхвърля. Ако имате възможности за ТОП ресторанти изискавайте това! Няма да е прищявка, а ясно искане от кулинарен естет, който плаща прескъпо за удоволствието си.

За готвене в ресторанти ние предлагаме вторичния ни продукт Върджин в метални туби от 20.5 литра и удобните за готвача 5л. туби. Всички ресторанти в Закинтос, готвят и поливат с този зехтин. Да, на тубата не пише Екстра Въджин, но ако пък някой готвач или собственик на ресторант си мисли, че готви с Екстра Върджин, вероятно вярва и в Дядо Коледа. Цена при запитване по имейла с ориентировъчни количества и регулярност. Вече най- добрите в София готвят с нашия Върджин зехтин. Цената ще ви изненада приятно!

Важно е да знаете за нашия Върджин продукт, че практически може да се различи от Екстра Върджин само от познавач в тази материя. Разбира се полезните съставки вече са силно намалели.

 

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас