Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

1 май 2020
Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Здравейте, Приятели! Знаем че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен режим на хранене. Правилната му консумация е лесна и неангажираща.

Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина.

☑️ За готвене:

Задължително използвайте зехтин екстра върджин(EVOO - Extra Virgin Olive Oils), подходящ за всякаква употреба(овкусяване на меса, риба, сосове, салати, готвене до 216 градуса, пържене до 216 градуса, пиене, жабурене, масажи и др.) или по-евтиния зехтин върджин(VOO - Virgin Olive Oils) САМО за пържене до 216 градуса.

За сравнение, точката на задимяване(горене) на зехтина е 216 градуса(1), на слънчогледовото олио е 232, на свинската мас 188 градуса, а стандартното готвене се случва на около 190 градуса. 

⚠️С каквато и мазнина да готвите, никога не загрявайте прекалено много, тъй като след достигане точката си на задимяване, става канцерогенна и най-малкото, ще промени вкуса на ястието. Ако случайно сте забравили мазнината на котлона и е "подпушила", просто я изхвърлете.⚠️

➡ Видовете "Зехтини" - помаче(помас), салатен микс, рафиниран зехтин са нежелателни за консумация, тъй като са извлечени чрез високо температурен и химичен метод от маслиново кюспе и костилки, което ги прави, по-скоро вредни. Тук изобще не говорим за различно качество, а за различно съдържание❗

☑️ За овкусяване: това е най-широкото приложение на качественият зехтин, а и най-пристрастяващото. Прекрасния свеж аромат и пикантен вкус обогатяват несравнимо от салати, меса, риба, сирене, боб и леща до торти и сладкиши.

☑️ За пиене: една лъжица екстра върджин сутрин на гладно за 20 дни, след което 20 дни почивка е сред най-практикуваните методи за прочистване на черен дроб, "смазване" на целия храносмилателен тракт и набавяне на ценни, полезни, киселини, съединения и витамини в най-натурален вид и подходяща комбинация.

☑️ В козметиката: хидратира, омекотява и заздравява кожата без да я натоварва с химия и алергени!

☑️ Като лечебно средство: поради високото съдържание на полифеноли(около 72%), сквален, витамин Е, антиоксиданти, хлорофил(много повече в пресният и влят в калаени кутии) и др. помага за превенция на редица заболявания, някои от които са:

  • Сърдечен удар(1);
  • Коронарна болест на сърцето;
  • Стомашна язва(1);
  • Намалява лошия холестерол(1);
  • Забавя стареенето на кожата, костите и клетките(1);
  • Подобрява метаболизма;
  • Регулира жлъчната секреция(1) и др.

Накратко, истинският зехтин екстра върджин е едно от най-вкусните природни лекарства. Не случайно е неразделна част от Средиземномосрката диета и начин на живот.

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

Източник: 

1 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%BD

Вестник КАПИТАЛ на нас, бизнеса със зехтин и чара на о-в Закинтос

Или АБВ на зехтновия естет. Aristeon - истински гръцки екстра върджин зехтин от остров Закинтос, който според зехтиновия сомелиер Петко Караиванов-Пепе е "един от най-добрите на Земята". Снабден е с най-престижните сертификати в зехтиновия свят и вече стига до трапезата на българските ценители. Заслугата продуктът да е вече втора година на българския пазар е на компанията "ЕкстраВърджин.БГ", която е представена с интернет магазин ExtraVirgin.BG и шоурум в София, кв. "Лозенец", ул. "Милин камък" 10.

прочети още
Черни маслини!? Внимание алергия!

Трябва да знаете, че не всички маслини на пазара са здравословни. В намерението ни да сме полезни не само с истински зехтин, а изобщо с разнообразни неща свързани с маслината решихме да пишем за нещо много важно според нас, без да имаме претенции да сме медицински лица или прекалено осведомени.

прочети още
Зехтин, маслиново масло. Видеоанонси. Еп.1 Станислав

ExtraVirgin.BG - магазин за бутиков зехтин Aristeon. Поредица видеоклипове за течното злато на о-в Закинтос

прочети още
Истински Екстра Върджин зехтин с добавени гръцки портокали.

Просто, вкусно, здравословно! Аристеон маслиново масло получено при едновременно студено пресоване на местни маслини сорт коронейки с пресen гръцки ПОРТОКАЛ. Технологията е показана в сайта. Без добавени аромати. 100% натурален продукт. Силен природен антиоксидант. Несравнима добавка към салати, дресинг, риба, меса и други. След добавката на ПОРТОКАЛ този продукт не може вече да се нарече Екстра Върджин, въпреки всички показателите по-долу за такъв.

прочети още
Категории на зехтина, класификация, лек и тежък зехтин

Екстра Върджин, Върджин и друг зехтин. Без да ва влизаме в детайли, които едва ли ще се разберат в този кратък анонс, отиваме направо в една от основните характеристики на маслиновите масла - киселинност. Или по-просто свободната мазнина в 100 грама чисто маслиново масло. Колкото е по-ниска киселинността, толкова е по-добър зехтина при достоверен етикет. Прочети нататък >>>

прочети още
Цветът на солта, на гръцки: Афрала - Антос Алатиу, на френски: Fleur de Sel Истинска морска сол от Закинтос, Гърция.

Цветът на солта от Закинтос, Здравословен БИО продукт и привилегия на успелите!

прочети още
Истински и фалшив Екстра Върджин зехтин

Зехтин, всичкият на пазара е истински, Екстра Върджин и студено пресован.Така ли е всъщност, спред Пепе? И защо има такава разлика в цените?

прочети още
Блогът за зехтин на Пепе

Какъв трябва да е цветът на зехтина. Зелен? Златист? Смарагдово-зеленият цвят на зехтина означава, че е добит от първите реколти, от все още неузрели и зелени маслини, набрани през октомври или ноември

прочети още
Истински Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия и категориите му

Какво е Balsamico от Модена и Реджо ди Емилия, защо има такава разлика в цените му?

прочети още