Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?

Как да ползваме зехтина, така че да ни лекува?
1 май 2020

Здравейте, Приятели! Знаем че освен вкусен, истинският зехтин изобилства от скъпоценни съставки и употребата му е неразделна част от всеки здравословен режим на хранене. Правилната му консумация е лесна и неангажираща.

Четете по-надолу за основните приложения, ползи и лечебни свойства на зехтина.

☑️ За готвене:

Задължително използвайте зехтин екстра върджин(EVOO - Extra Virgin Olive Oils), подходящ за всякаква употреба(овкусяване на меса, риба, сосове, салати, готвене до 216 градуса, пържене до 216 градуса, пиене, жабурене, масажи и др.) или по-евтиния зехтин върджин(VOO - Virgin Olive Oils) САМО за пържене до 216 градуса.

За сравнение, точката на задимяване(горене) на зехтина е 216 градуса(1), на слънчогледовото олио е 232, на свинската мас 188 градуса, а стандартното готвене се случва на около 190 градуса. 

⚠️С каквато и мазнина да готвите, никога не загрявайте прекалено много, тъй като след достигане точката си на задимяване, става канцерогенна и най-малкото, ще промени вкуса на ястието. Ако случайно сте забравили мазнината на котлона и е "подпушила", просто я изхвърлете.⚠️

➡ Видовете "Зехтини" - помаче(помас), салатен микс, рафиниран зехтин са нежелателни за консумация, тъй като са извлечени чрез високо температурен и химичен метод от маслиново кюспе и костилки, което ги прави, по-скоро вредни. Тук изобще не говорим за различно качество, а за различно съдържание❗

☑️ За овкусяване: това е най-широкото приложение на качественият зехтин, а и най-пристрастяващото. Прекрасния свеж аромат и пикантен вкус обогатяват несравнимо от салати, меса, риба, сирене, боб и леща до торти и сладкиши.

☑️ За пиене: една лъжица екстра върджин сутрин на гладно за 20 дни, след което 20 дни почивка е сред най-практикуваните методи за прочистване на черен дроб, "смазване" на целия храносмилателен тракт и набавяне на ценни, полезни, киселини, съединения и витамини в най-натурален вид и подходяща комбинация.

☑️ В козметиката: хидратира, омекотява и заздравява кожата без да я натоварва с химия и алергени!

☑️ Като лечебно средство: поради високото съдържание на полифеноли(около 72%), сквален, витамин Е, антиоксиданти, хлорофил(много повече в пресният и влят в калаени кутии) и др. помага за превенция на редица заболявания, някои от които са:

  • Сърдечен удар(1);
  • Коронарна болест на сърцето;
  • Стомашна язва(1);
  • Намалява лошия холестерол(1);
  • Забавя стареенето на кожата, костите и клетките(1);
  • Подобрява метаболизма;
  • Регулира жлъчната секреция(1) и др.

Накратко, истинският зехтин екстра върджин е едно от най-вкусните природни лекарства. Не случайно е неразделна част от Средиземномосрката диета и начин на живот.

Ние от ExtraVirgin.BG предлагаме истински гръцки зехтин Аристеон със запазени всички ценни качества и съставки. Фабриката на о-в Закинтос, Гърция е сравнително малка и работи само с подбрана суровина и модерна технология с цел най-качествен зехтин!

Източник: 

1 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%BD